Wil je afvallen? Je energieker voelen? Misschien is intermittent fasting dan wel iets voor jou. Ik doe dit inmiddels al 4 jaar en ben er zeer enthousiast over.
Intermittent fasting kun je in het Nederlands gewoon vertalen als vasten met tussenpozen. Simpel gezegd is de bedoeling bij intermittent fasting om langere tijd achtereen niet te eten. Dit wissel je dan af met een periode van een aantal uren waarin je wel eet. Het is hierbij belangrijk dat de tijd van vasten langer is dan de tijd van eten. Het meest ideale voor je gezondheid is om 16 uren van de dag te vasten. Je kunt dan in de overige 8 uren een paar maaltijden eten. Dit noemen we ook wel het 16/8 schema.
Er zijn ook andere mogelijkheden van intermittent fasting. Zo kun je bijvoorbeeld een dag in de week helemaal niets eten of eens in de twee weken 24 uur vasten. Ook is de 5-2 methode een optie waarbij je 5 dagen eet zoals je gewend bent en daarna 2 dagen waarin je per dag 1 of 2 maaltijden eet. Je mag in die 2 dagen dan maar heel weinig calorieën hebben. Een vrouw mag dan 500 kcal eten en de man 600 kcal. Persoonlijk voel ik me daar niet happy bij maar er zijn mensen die zich heel goed voelen bij deze manier van intermittent fasting.
16-8 schema
De meeste mensen vinden het 16/8 schema prettiger en makkelijker in te passen in hun dagritme. Je slaapt van die 16 uren al zo’n 8 uren en dan ben je ongemerkt al op de helft van je vastentijd. Bovendien kun je dit 5/6 dagen in de week doen en mag je daarnaast 1/2 dagen minder uren per dag vasten. Super chill eigenlijk.
In principe kun je in die 8 uren eten wat je wilt maar je begrijpt dat het voor je gezondheid wel heel belangrijk is dat je dan ook gezonde keuzes maakt. Dit maakt het ook gemakkelijker om vol te houden want door het eten van gezonde voeding houd je ook gedurende een langere tijd een verzadigd gevoel.
Evolutie
Intermittent fasting is eigenlijk heel normaal als je het in het licht van de evolutie bekijkt. In vroegere tijden moest men eten verzamelen en bereiden voordat er iets op “tafel” kon komen. Dat betekent dat mensen in de oertijd door de zogenaamde hongerprikkel actief opzoek gingen naar eten als knollen, noten, zaden en vis. Er was nog geen koelkast waar ze het ontbijt uit konden trekken en geen magnetron om iets op te warmen.
In die tijd dat mensen bezig waren met het verzamelen en bereiden van voedsel gebruikten ze de voorraad opgeslagen energie uit de lever en de spieren. Als deze voorraad opraakte begon de afbraak van vetweefsel.
Als men dan had gegeten kon het lichaam vervolgens de binnengekomen glucose uit de maaltijd als energie gebruiken en was de glucose dus de belangrijkste brandstof voor het lichaam. Het was goed dat die glucose werd gebruikt want hoog glucose in je bloed is niet nodig.
Tegenwoordig
Wij eten tegenwoordig vaak om de paar uren. En iedere keer als je iets eet, wordt er insuline aangemaakt om de glucose in de lichaamscellen te krijgen. Eet je dan een paar uur later alweer iets dan hoeft het lichaam nooit meer over te schakelen op het verbranden van vet omdat er voortdurend glucose aanwezig is die met behulp van insuline kan worden gebruikt voor energie. We verliezen dan op een gegeven moment de zogenaamde vetverbrandingscapaciteit. Dus hoe vaker je eet, hoe minder je in staat bent om vetweefsel af te breken.
Voordelen
Als je aan intermittent fasting doet, verbetert er veel voor je gezondheid en energielevel.
Een effect van 16 uren vasten is dat je insulinereceptoren gaat produceren, dat zijn een soort aandok plaatsen voor insuline. Hierdoor kan de glucose in de lichaamscellen worden opgenomen en is de hoeveelheid glucose in het bloed lager. Het effect hiervan op langere termijn is dat er minder insuline nodig is voor het uit het bloed halen van dezelfde hoeveelheid glucose. De bloedglucose spiegel wordt dan lager en stabieler. Dan komt vanzelf je vetverbrandingscapaciteit weer terug. Je verliest hierdoor aan gewicht en doordat er minder schommeling is van de bloedglucose spiegel, krijg je ook meer energie.
Daarnaast wordt ook de aanmaak van het groeihormoon gestimuleerd wanneer je insulinegevoeligheid verbetert. Dit groeihormoon stimuleert de stofwisseling en zorgt voor reparatie en groei van je cellen en weefsels. Verder werkt intermittent fasting ontstekingsremmend en heeft het een positieve invloed op de gemoedstoestand en je geheugen.
Onder begeleiding starten
De voordelen zijn talrijk maar toch adviseer ik niet iedereen om dit te gaan doen. Bij iemand die veel stress heeft of verzwakt is, start ik nooit met intermittent fasting maar richt ik me eerst op stressbeheersing en het aanwennen van een gezond voedingspatroon met meerdere voedingsmomenten op een dag.
Wil jij hier meer over weten of zou je onder begeleiding willen starten met intermittent fasting? Ik leer je graag hoe je dit kunt opbouwen en hoe je dit zo goed mogelijk afstemt op jouw situatie en met jouw voorkeuren. Geen mens is immers hetzelfde!